Moskou

Москва

“Daar ligt dan de beroemde stad, zei Napoleon, toen hij vanaf de Mussenheuvels over Moskou uitkeek…Verstrooid over de vlakte lagen de paleizen en de gouden koepels, die schitterden in het zonlicht”. 200 jaar later schittert de stad nog steeds. Onze ervaren Rusland-begeleider en Moskou-kenner Dirk Mutsaerts toont je de highlights en samen ervaren we de niet aflatende energie van een van Europa’s meest dynamische steden.

Maandag 9 september:

Vlucht van Brussel naar Moskou.Transfer per minibus naar het hotel.
Nadat we geïnstalleerd zijn en de formaliteiten in orde hebben gebracht, nemen we de metro naar het centrum en maken een wandeling door het historisch centrum, het Rode Plein en langs de GOeM (ooit een universele staatswinkel maar nu een chique galerij).


Dinsdag 10 september:

Met de metro gaan we naar het 16de-eeuwse Novodevichy-klooster, gelegen aan de oever van de rivier Moskva. We gebruiken deze rit om een aantal metrostations te bekijken.
Het Novodevichy klooster maakte ooit deel uit van de ring van kloosters rond Moskou die de stad tegen vijandelijke invallen moest verdedigen. Dit klooster was eerst residentie en later gevangenis van Sofia, halfzuster van Peter de Grote. Zij is, evenals de eerste echtgenote van Peter, bijgezet in het oudste gebouw van het complex, de Smolensk Kathedraal. Het interieur van de kerk is rijkelijk versierd met fresco’s en bezit een enorme iconostase, ooit geschonken door Sofia. Het complex wordt voortdurend gerenoveerd en het kan dat er enkele kerken of tentoonstellingen van de site gesloten zijn.
We wandelen daarna door het park rond het klooster, met een meertje, door Tchaikovsky onsterfelijk gemaakt met Het Zwanenmeer en een prachtig zicht op het klooster en het nieuwe zakendistrict met zijn hedendaagse wolkenkrabbers.  We bezoeken ook de, achter het klooster gelegen, begraafplaats met o.a. de graven van Tsjechov, Sjostakovitsj en Nikita Chroesjtsjov.

In de namiddag bezoeken we de Tretjakov-galerij, samen met de Hermitage in Sint-Petersburg het belangrijkste museum van Rusland. Het bezit de mooiste verzameling Russische kunst, met werken van Repin, Shishkin, Vrubov, e.a. We bezoeken ook de vlakbij gelegen Christus-Verlosserkathedraal, de grootste Russisch-orthodoxe kerk ter wereld. Het is een reconstructie, opnieuw gebouwd tijdens de Jeltsin-periode. (Begeleiding in het museum door Russische, Nederlandstalige gids.)


Woensdag 11 september:

In de voormiddag brengen we een geleid bezoek aan het Kremlin. Dit is het geografische en historische centrum van de Russische hoofdstad. De naam Kremlin is afgeleid van het Russische woord кремль (kreml), dat ‘versterkte stadskern’ betekent. Begeleiding door een Nederlandstalige gids.

Kolomenskoje is de vroegere zomerresidentie van de tsaar. In het prachtige park ligt een openluchtmuseum met oude houten huizen. Naast het eenvoudige huis van Peter de Grote, vind je hier ook de kerk van de Madonna van Kazan uit 1660 en de Hemelvaartkerk uit 1533, gebouwd ter ere van de geboorte van de latere Ivan de Verschrikkelijke.


Donderdag 12 september:

Daguitstap per trein (70 km) naar Sergiev Possad, het vroegere Zagorsk, stad van kunst, cultuur en spiritualiteit. We bezoeken het Drievuldigheidsklooster van de H. Sergius, een architecturaal monument dat uniek is in zijn genre en het ‘Vaticaan’ van de Russisch-orthodoxe kerk. Binnen de kloostermuren vind je 2 kathedralen en een museum van kunst en geschiedenis.  


Vrijdag 13 september:

In de voormiddag bekijken we het Gorkihuis. Geheel asymmetrisch gebouwd, is het nog vrijwel helemaal in dezelfde staat als in de tijd dat schrijver Maksim Gorki er zijn laatste jaren doorbracht. De moeite vooral omwille van het originele Jugendstil-interieur. Van hieruit wandelen we naar de oude Arbat, zowat het ‘Montmartre’ van Moskou.

In de namiddag ondernemen we een fietstocht van 4 uur langs de Moskva-rivier en in het centrum. Er werd in Moskou de laatste jaren veel geïnvesteerd in fietspaden en groene zones en daar kunnen we alleen maar van profiteren. Een mooie manier om de reis af te sluiten. Indien het weer te slecht is organiseren we een alternatieve activiteit.


Zaterdag 14 september:

Vrije tijd.

In de vroege namiddag is het tijd om afscheid te nemen van deze bijzondere stad en vertrekken we richting de luchthaven voor de avondlijke terugreis naar Brussel