Van Vilnius tot Tallinn

De Baltische staten

De Baltische staten worden vaak op één hoop gegooid. Daar zijn geografische en politieke redenen voor zoals hun gezamenlijke inlijving bij de Sovjet Unie. Maar het zijn drie verschillende landen, zowel cultureel, taalkundig als religieus. De Esten hebben een Finoegrische achtergrond en verwant aan de Finnen. Dat merk je ook aan de mentaliteit en de korte tijd waarop Estland een model werd voor e-government. Dit staat in schril contrast met het temperamentvolle karakter van de Litouwers en in mindere mate de Letten, beide echte Baltische landen. Het Lets en Litouws zijn verwant aan de slavische talen, de Litouwers hebben een katholieke achtergrond door hun banden met Polen, terwijl de Letten en Esten Lutheranen zijn.

Het zijn drie intrigerende landen en door hun ligging zijn ze gemakkelijk te bezoeken in een gecombineerde reis. En dat is wat we nu gaan doen!

Maandag 3 juni:

Vertrek met Brussels Airlines SN2371 13:15 aankomst 16:30 in Vilnius. Met bus naar hotel “Ratonda Centrum Hotels “. Na installatie en verfrissing in de kamer volgt er een eerste kennismaking met Vilnius. We maken een wandeling en gaan naar een restaurant. Ratonda Centrum Hotels****


Dinsdag 4 juni:

Na het uitgebreid ontbijtbuffet volgt een bezoek, onder leiding van een engelstalige gids, aan Vilnius (erkend als Unesco cultureel erfgoed), één van de oudste steden van de Baltische landen. De rondleiding brengt ons via een wirwar van gezellige straatjes en langs smalle huisjes naar de gotische St-Annakerk, de kathedraal van Vilnius, de Gediminas vestiging, de oude universiteit, de poort van de Zonsopgang, het Holocaustmuseum, enz… We lunchen in Užupis, de kunstenaarswijk van Vilnius.

In de late namiddag kans om de stad op eigen tempo verder te verkennen.  Ratonda Centrum Hotels****


Woensdag 5 juni:

In de ochtend vertrekken we met een busje naar Kaunas. Dit busje zal ons vervoermiddel zijn tot aan Tallinn. Een eerste stop is het Kasteel van Trakai, de voormalige hoofdstad van het Groothertogdom Litouwen. Het kasteel ligt op een eiland in het midden van het Gatvèmeer. De oude stad van Trakai, omgeven door meren, is één van de meest pittoreske locaties in Europa. Hier woont ook nog een kleine Turkse etnische minderheid, de Karaïeten. Daarna bezoeken we Kaunas, de 2de stad van Litouwen met een 440.000 inwoners. Het oude centrum van Kaunas is niet erg groot maar er valt veel te zien. Opvallend is het witte raadhuis en de schitterende panden om het raadhuisplein. Tegenover de ruine van het 13de-eeuwse kasteel staat de gotische Sint-Gregoriuskerk, wat verder de Vytautas kerk, net buiten het centrum het barokke Pažaislisklooster, ….

Avondmaal en overnachten in Hotel Europ Royal ****, 115 km.


Donderdag 6 juni:

Verder naar Riga, hoofdstad Van Letland (Latvia).
Onderweg bezoeken we eerst de heuvel der Kruisen in Siauliai, een onvergetelijke en emotionele plek voor Litouwen. De legende zegt dat hier lang geleden drie Franciscaner monniken gekruisigd werden. Pelgrims plaatsen hier kruisen, nu al meer dan 100.000!
Vervolgens rijden we naar Rundale. Het Rundalepaleis, het prachtigste gebouw in barokstijl van de Baltische Staten (Architect F.B. Rastrelli, zie St Petersburg) Lunch aan het paleis.

Rond 17:00 vertrek in Rundale om in de vooravond Riga te bereiken. We overnachten hier 2 maal in Hotel Rixwell Conventa ***, 310 km.


Vrijdag 7 juni:

In de ochtend start de wandeling met gids door Riga’s oude stad: bastion heuvel, Nationaal Theater, universiteit, Dom, de oude pakhuizen in het historische centrum, enz. Maar Riga is boven alles een stad van de jugendstil en het Riga Art Nouveau Museum op het einde van de Alberta straat mogen we zeker niet missen.

Late namiddag rondkuieren op eigen houtje. Avondmaal in een restaurant in de oude stad. Hotel Rixwell Conventa ***


Zaterdag 8 juni:

Riga – Sigulda – Tallinn.

Om 9 uur terug op pad en op 50 Km van Riga ligt het pittoreske Sigulda in het nationaal park Gauja (Lets Zwitserland genoemd). Tijdens de busrit bewonderen we het landschap in de vallei, waarna het Ordekasteel, Gutmannsgrot en Viktorsgrot te voet verkent worden. Dan komt het 13de  eeuwse kasteel van Turaida aan de beurt. In het Turaida Museum zie je onder anderen een houten kerk van 1750, kunstwerken en historische monumenten die ons de geschiedenis van Turaida vertellen.

Lichte lunch in het cafe van Turaida en om 13:30 vertrekken we naar Tallinn via Pärnu (Estlands zomerhoofdstad) waar we 1 uur halt houden voor een korte wandeling en/of de dorst lessen! In de valavond bereiken we Tallinn, de hoofdstad van Estland (Estonia).

Avondmaal en overnachten in Sokos Estoria Hotel ****, 312 km.


Zondag 9 juni:

Na ontbijt bezoeken we de omgeving van Tallinn: ruïnes van het Sint Brigittaklooster, het Kadriorg paleis, het bekende paleis dat Tsaar Peter de Grote aan zijn tweede echtgenote Catharina schonk, het KUMU (KUnsti MUuseum).
In de namiddag neemt een gids ons op sleeptouw door het schilderachtige Tallinn, een oude stad waar alle wijken dateren uit de middeleeuwen met : prachtige gothische koopmanshuizen, de Domkerk uit de 13de eeuw, de grote Guild Hall, Alexander Nevskij kathedraal, Toompeaheuvel, en nog veel meer.
Avondmaal in restaurant oude stad. Sokos Estoria Hotel ****


Maandag 10 juni:

Vrije voormiddag, transfer (+/- 16:00) naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Brussel.