Kiev, hoofdstad van Oekraïne, stad aan de Dnepr

Киев, столица Украины, город на реке Днепр.

We hebben Kiev in 2018 en 2019 bezocht met een groep en dat deden we in 5 dagen. Dit werd een erg gevulde reis, zeker als de vluchten laat aankwamen en ’s morgens vroeg terug vertrokken. In 2022 doen we er een dag bij. Iets rustiger en enkele uren vrije tijd.

Kiev, een stad van heden en verleden. De meesten onder ons weten maar weinig van de Oekraïense hoofdstad Kiev en het is een aangename verrassing te ontdekken wat deze Oost-Europese stad te bieden heeft.

Kiev is in of voor de negende eeuw ontstaan door de komst van de Varjagen of Roes. In 882 veroverde de vorst van Novgorod, Oleg de Wijze, het zuidelijke Kiev, en maakte daarvan de nieuwe hoofdstad. Het land is ook wel bekend als het Kievse Rus (Kievskaja Roes), en is een vroeg-middeleeuwse voorloper van het huidige Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland. Kiev beleefde zijn bloeitijd tussen 882 en 1169 en uit die periode, waarin de Slaven overgingen op het orthodoxe christendom, dateren de belangrijkste monumenten in de stad, de Sint-Sofiakathedraal en het holenklooster. Invallen van de Mongolen betekende een traumatisch einde van het oude Kievse Rusland. Het politieke centrum verschoof richting Oosten, eerst naar Vladimir en daarna naar Moskou. Vandaar ook de gevoeligheden bij de Russen i.v.m. Kiev en Oekraïne.

Kiev is nu één van de grootste steden van Europa en eveneens het economische, wetenschappelijke en culturele centrum van Oekraïne. In een bosrijke omgeving op de oevers van de rivier Dnjepr springen de vergulde koepels van kathedralen en kloosters onmiddellijk in het oog. De geest van vroeger waart door de straten maar houdt het recente moderniseringsproces niet tegen, dat vooral sinds de val van de Sovjetunie in een stroomversnelling terecht kwam.

Kiev zal je op vele vlakken verbazen.

Dag 1:

Heenreis van Brussel naar Kiev en transfer naar het hotel.
Nadat we ons geïnstalleerd hebben, trekken we er op uit voor een kennismakingswandeling in het centrum. Hotel***


Dag 2:

– Wandeling met gids langs enkele belangrijke monumenten: de Gouden Poort, de voornaamste toegang in de 11de-eeuwse ommuring van Kiev en een reconstructie uit 1982, langs het Maidanplein waar in 2013 de revolutie plaats had, de St-Sofia- en St-Michielskathedraal.

– Na de lunch gaan we met de tram naar het St Cyrielklooster dat uit het centrum ligt en daardoor niet veel bezocht wordt door toeristen. Het middeleeuws klooster heeft 12e eeuwse muurschilderingen waarvan een deel is gerestoreerd door Michail Vroebel. We keren terug naar het centrum van de stad en wandelen terug naar de bovenstad langs de Andreevsky Spusk, één van de oudste straten van Kiev. We zien hier de St Andrieskathedraal, gebouwd door Rastrelli, de architect die ook heel wat bekende gebouwen in Rusland heeft ontworpen.


Dag 3:

– Deze voormiddag trekken met een gids we naar de grazige heuvels boven de Dnjepr in Pechersk voor een bezoek aan het Kievo-Pecherskaya Lavra. Op de heuvelachtige rechteroever van de Dnjepr rivier bevindt zich het indrukwekkende gebouwencomplex met vergulde koepels. De eerste gebouwen dateren uit de 11de eeuw. Later werd de kathedraal toegevoegd, waaraan Griekse en Russische architecten en heel wat iconenschilders meehielpen. Hierna gaan we het Holodomor-Genocide museum bezoeken. Dit museum is gewijd aan de hongersnood van 1932-33, waarbij onder Stalin tussen de  2,5 en de 7,5 miljoen Oekraïners omkwamen. Het is niet altijd kommer en kwel, want daarna gaan we goed lunchen in een nabijgelegen restaurant.

– Van een hele andere orde maar evenzeer indrukwekkend is Rodina Mat, een gigantisch beeld van een vrouwelijke krijger, ‘de moeder van de natie’, dat dateert uit het Sovjet-tijdperk en deel uitmaakt van het Museum van de Grote Vaderlandse Oorlog, zoals de Sovjets de Tweede Wereldoorlog plachten te noemen. Als je weet dat 8 miljoen Oekraïners in WO II het leven hebben gelaten, spreekt het voor zich dat we dit museum niet kunnen overslaan.


Dag 4:

– Wandeling door het Joodse Kiev met bezoek aan de  Brodsky Choral Synagoog en Babiy Yar (ravijn van oude vrouwen) Ondanks de vele pogroms woonden in Kiev, voor de invasie van de nazi’s, ongeveer 175.000 Joden in Kiev. Na de doortocht van het zesde Duitse leger en de Einsatzgruppe bleef er in 1946 nog één synagoog in Kiev over. De laatste rabijn stierf in 1968.
– Vrije namiddag. Er kan een bezoek worden georganiseerd aan het Nationale Kunst Museum van Oekraine of het museum van Russische kunst.


Dag 5:

– Deze voormiddag bezoeken we met gids het Sofia klooster, gesticht in 1037 door Jaroslav de Wijze om God te danken dat Kiev werd gespaard tijdens de invasie van 1024 van de Petsjenegen. Het was de begraafplaats van de heersers van het Kievse Rijk.

– Als afsluiting van het bezoek aan deze mooie stad maken we na de lunch een wandeling door de stad met de focus op “street Art”  en dit samen met een gids. Het is de gelegenheid om nog niet geëxploreerde delen van de oude stad op een aangename manier te bewandelen.


Dag 6:

– In de voormiddag maken we een wandeling naar, en bezoeken we de Besarabski markt, een overdekte markt, gebouwd in de beginjaren van de 20e eeuw. Hierna gaan we naar het, er tegenoverliggende, Pinchuk Art Centre, een centrum voor hedendaagse kunst van de Oekrainse staalmagnaat Victor Pinchuk. Op de bovenste verdieping kan je een lekkere koffie drinken met uitzicht op de daken van de Besarabski markt.
– na de lunch vertrekken we naar de luchthaven.