Oekraïne – Lviv en Kiev

Київ, столиця України, Львів, центр української культури.

In Oekraïne organiseren we dit jaar een reis van Lviv, tegen de Poolse grens naar Kiev.

Lviv gesticht in 1250 ligt in Galicië op ongeveer 80 kilometer van de grens met Polen. Lviv of Lemberg, Lwów en Lvov is in haar geschiedenis 9 maal van nationaliteit veranderd, met als meest tragische het nazi- en Sovjettijdperk, toen de stad vrijwel haar complete bevolking verloor.  Lviv is nu een universiteitsstad van ongeveer 750000 inwoners. Tot 1941 was Lviv een centrum van de Poolse nationale cultuur maar is nu het belangrijkste centrum van Oekraïens nationalisme en de bakermat van de pro-Oekraïense beweging.

Kiev is rond de negende eeuw ontstaan door de komst van de Varjagen of Roes. In 882 veroverde de vorst van Novgorod, Oleg de Wijze, Kiev, en maakte daarvan de nieuwe hoofdstad. Het land is ook wel bekend als het Kievse Rus (Kievskaja Roes), en is een vroeg-middeleeuwse voorloper van het huidige Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland. Kiev beleefde zijn bloeitijd tussen 882 en 1169 en uit die periode, waarin de Slaven overgingen op het orthodoxe christendom, dateren de belangrijkste monumenten in de stad, de Sint-Sofiakathedraal en het holenklooster. Invallen van de Mongolen betekende een traumatisch einde van het oude Kievse Rusland. Het politieke centrum verschoof richting Oosten, eerst naar Vladimir en daarna naar Moskou. Vandaar ook de gevoeligheden bij de Russen i.v.m. Kiev en Oekraïne.

Kiev is nu één van de grootste steden van Europa en eveneens het economische, wetenschappelijke en culturele centrum van Oekraïne. In een bosrijke omgeving op de oevers van de rivier Dnjepr springen de vergulde koepels van kathedralen en kloosters onmiddellijk in het oog. De geest van vroeger waart door de straten maar houdt het recente moderniseringsproces niet tegen, dat vooral sinds de val van de Sovjetunie in een stroomversnelling terecht kwam.

Lviv en Kiev zullen je op vele vlakken verbazen.

Zondag 29 mei:

– Heenreis van Brussel naar Lviv en transfer naar het hotel.
– Nadat we ons geïnstalleerd hebben, trekken we er op uit voor een wandeling naar 2 magistrale uitzichtpunten: de Leeuwenheuvel en het Hoge Kasteelpark. Allebei bieden een mooi en interessant 360° panorama op de stad en haar ligging tussen de beboste heuvels. Niet alleen zie je gebouwen, straten en kleurrijke daken, je kan waarnemen hoe Lviv is ontstaan, groeide en zich ontwikkelde.Hotel***


Maandag 30 mei:

– Een stadswandeling brengt ons o.a. op het Marktplein (Ploshcha Rynok), omzoomd door 40 burgerwoningen, het stadhuis en een schare aan religieuze gebouwen waaronder de Armeense, Dominicaner- en katholieke kathedralen, de ruïnes van de Gouden Roos-synagoge en de bizarre Boyim-kapel.

– In de namiddag gaan we naar de Lychakivsky-begraafplaats, 42 ha groot en met dezelfde gotische uitstraling als High Gate in Londen of Père Lachaise in Parijs.


Dinsdag 31 mei:

– Een rustig ontbijt en de kamers vrijmaken en rond 11:30 nemen we de sneltrein naar Kiev die ons in 6 uur dwars door het westen van Oekraïne brengt. We komen aan rond 17.30 uur, inchecken, diner en een avondwandeling.


Woensdag 1 juni

– Kennismaking met kiev door een wandeling met gids, waarbij we langs de gouden poort, de voornaamste poort in de 11e eeuwse ommuring van Kiev en een reconstructie uit 1982 wandelen. Verder nog de St. Sofia Kathedraal, de Sint Michielskathedraal – klooster. Een bezoek aan de St Sofia is gepland op dag 7. Lunch.

– Na de lunch gaan we met de tram naar het St Cyrielklooster dat uit het centrum ligt en daardoor niet bezocht wordt door toeristen. Het middeleeuws klooster heeft 12e eeuwse muurschilderingen waarvan een deel is gerestoreerd door Michail Vroebel. We keren terug naar het centrum van de stad en wandelen terug naar de bovenstad langs de Andreevsky Spusk, één van de oudste straten van Kiev. We zien hier de St Andrieskathedraal, gebouwd door Rastrelli (die o.a. ook het originele winterpaleis in St-Petersburg ontworpen heeft).


Donderdag 2 juni:

– Bezoek met gids aan het holenklooster, Kiev-Petsjersk Lavra. Op de heuvelachtige rechteroever van de Dnjepr rivier bevindt zich het indrukwekkende gebouwencomplex met vergulde koepels. De eerste gebouwen dateren uit de 11de eeuw. Later werd de kathedraal toegevoegd, waaraan Griekse en Russische architecten en heel wat icoonschilders meehielpen. Hierna gaan we het Holodomor-Genocide museum bezoeken. Dit museum is gewijd aan de hongersnood van 1932-33, waarbij onder Stalin tussen de  2,5 en de 7,5 miljoen Oekrainers omkwamen. Het is niet altijd kommer en kwel, want daarna gaan we goed lunchen in een nabijgelegen restaurant.

– Van een hele andere orde maar evenzeer indrukwekkend is Rodina Mat, een gigantisch beeld van een vrouwelijke krijger, ‘de moeder van de natie’, dat dateert uit het Sovjet-tijdperk en deel uitmaakt van het Museum van de Grote Vaderlandse Oorlog, zoals de Sovjets de Tweede Wereldoorlog plachten te noemen. Als je weet dat 8 miljoen Oekraïners in WOII het leven hebben gelaten, spreekt het voor zich dat we dit museum niet kunnen overslaan.


Vrijdag 3 juni:

– Wandeling door het Joodse Kiev. Ondanks de vele pogroms woonden in Kiev, voor de invasie van de nazi’s, ongeveer 175.000 Joden in Kiev. We wandelen langs de  Brodsky Choral Synagoog, (de enige die de doortocht van het zesde Duitse leger en de Einsatzgruppe heeft doorstaan), het Huis met Chimaeras of Gorodetski-huis en het monument bij Babiy Yar, ter nagedachtenis van de ca. 100.000 Kievse joden die hier vermoord werden ( sommige bronnen vermelden 250.000 slachtoffers).

– Vrije namiddag. Voor de geïnteresseerden kan een bezoek worden georganiseerd aan het Nationale Kunst Museum van Oekraïne of het museum van Russische kunst. Een wandeling door de stad met de focus op “street Art” met een gids kan ook. Het is de gelegenheid om nog niet geëxploreerde delen van de oude stad op een aangename manier te bewandelen.


Zaterdag 4 juni:

– Deze voormiddag bezoeken we met gids het Sofiakathedraal, gesticht in 1037 door Jaroslav de Wijze om God te danken dat Kiev werd gespaard tijdens de invasie van 1024 van Turkse nomaden. Samen met het Kievo-Pechersk Lavra droeg deze kathedraal bij aan de verspreiding van het orthodoxe geloof en gedachtegoed in de Russische wereld van de 17de tot de 19de eeuw. De kathedraal was de begraafplaats van de heersers van het Kievse Rijk.

– Als afsluiting van het bezoek aan deze mooie stad maken we een boottocht op de Dnjepr.


Zondag 5 juni:

– In de voormiddag maken we een wandeling naar, en bezoeken we de Besarabski markt, een overdekte markt, gebouwd in de beginjaren van de 20e eeuw. Hierna gaan we naar het, er tegenoverliggende, Pinchuk Art Centre, een centrum voor hedendaagse kunst van de oekraïense staalmagnaat Victor Pinchuk. Op de bovenste verdieping kan je een lekkere koffie drinken met uitzicht op de daken van de Besarabski markt.

– na de lunch vertrekken we naar de luchthaven.