Moskou

Москва

Zoals de reis naar Sint-Petersburg, wordt dit ook een 7 daagse.

“Daar ligt dan de beroemde stad, zei Napoleon, toen hij vanaf de Mussenheuvels over Moskou uitkeek…Verstrooid over de vlakte lagen de paleizen en de gouden koepels, die schitterden in het zonlicht”. 200 jaar later schittert de stad nog steeds.

Al wandelend ervaren we de niet aflatende energie van een van Europa’s meest dynamische steden. We vergeten uiteraard niet de highlights en gaan er culinair genieten.

Er wordt een culturele activiteit georganiseerd, maar dat hangt af van het aanbod en beschikbaarheid van de tickets.

Zondag 11 september:

– Vlucht van Brussel naar Moskou. Transfer per minibus naar het hotel.
Nadat we geïnstalleerd zijn en de formaliteiten in orde hebben gebracht, nemen we de metro naar het centrum en maken een wandeling door het historisch centrum, het Rode Plein en langs de GOeM (ooit een universele staatswinkel maar nu een chique galerij).


Maandag 12 september:

– In de morgen gaan we naar het Novospasski-klooster. Het Novospasski-klooster claimt het oudste klooster van Moskou te zijn. Sinds 1990 keerde het klooster terug naar de Russisch-orthodoxe kerk en is dus in gebruik. Het klooster maakte ooit deel uit van de ring van kloosters rond Moskou die de stad tegen vijandelijke invallen moest verdedigen.
Daarna gaan we met de metro naar het 16de-eeuwse Novodevichy-klooster, ook gelegen aan de oever van de rivier Moskva. We gebruiken deze rit om een aantal metrostations te bekijken.
Dit klooster was eerst residentie en later gevangenis van Sofia, halfzuster van Peter de Grote. Zij is, evenals de eerste echtgenote van Peter, bijgezet in het oudste gebouw van het complex, de Smolensk Kathedraal. Het interieur van de kerk is rijkelijk versierd met fresco’s en bezit een enorme iconostase, ooit geschonken door Sofia. Het complex wordt voortdurend gerenoveerd en er zullen enkele kerken of tentoonstellingen van de site gesloten zijn. Dit tot eind 2023.
We wandelen daarna door het park rond het klooster, met een meertje, door Tchaikovsky onsterfelijk gemaakt met Het Zwanenmeer en een prachtig zicht op het klooster en het nieuwe zakendistrict met zijn hedendaagse wolkenkrabbers. We bezoeken ook de, achter het klooster gelegen, begraafplaats met o.a. de graven van Tsjechov, Sjostakovitsj en Nikita Chroesjtsjov.


Dinsdag 13 september:

– In de voormiddag brengen we een geleid bezoek aan het Kremlin. Dit is het geografische en historische centrum van de Russische hoofdstad. De naam Kremlin is afgeleid van het Russische woord кремль (kreml), dat ‘versterkte stadskern’ betekent. Begeleiding door een Nederlandstalige gids.

– Wandeling naar het rode plein met bezoek aan de Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods. ook gebouwd in opdracht van Ivan IV (Ivan de Verschrikkelijke), nu ter ere van diens overwinning op de Wolga-Tataren in de stad Kazan. Het gebouw wordt gezien als een van de mooiste Russisch-orthodoxe kerken en is de belangrijkste blikvanger van het Rode Plein.


Woensdag 14 september:

– Daguitstap per trein (70 km) naar Sergiev Posad, het vroegere Zagorsk, stad van kunst, cultuur en spiritualiteit. We bezoeken het Drievuldigheidsklooster van de H. Sergius, een architecturaal monument dat uniek is in zijn genre en het ‘Vaticaan’ van de Russisch-orthodoxe kerk. Binnen de kloostermuren vind je 2 kathedralen en een museum van kunst en geschiedenis.  

– Terug in Moskou maken we een wandeling vanaf Kitai Gorod langs Zaryad’ye park en de Varvarka straat naar het rode plein.


Donderdag 15 september:

– In de voormiddag gaan we naar Kolomenskoje, de vroegere zomerresidentie van de tsaar. In het prachtige park ligt een openluchtmuseum met oude houten huizen. Naast het eenvoudige huis van Peter de Grote, vind je hier ook de kerk van de Madonna van Kazan uit 1660 en de Hemelvaartkerk uit 1533, gebouwd ter ere van de geboorte van de latere Ivan de Verschrikkelijke.

– In de namiddag bezoeken we de Tretjakov-galerij, samen met de Hermitage in Sint-Petersburg het belangrijkste museum van Rusland. Het bezit de mooiste verzameling Russische kunst, met werken van Repin, Shishkin, Vrubov, e.a. We bezoeken ook de vlakbij gelegen Christus-Verlosserkathedraal, de grootste Russisch-orthodoxe kerk ter wereld. Het is een reconstructie, opnieuw gebouwd tijdens de Jeltsin-periode. (Begeleiding in het museum door Russische, Nederlandstalige gids)


Vrijdag 16 september:

– De voormiddag is vrij. Indien er interesse is zal de begeleider een wandeling – bezoek tentoonstelling/museum organiseren, afhankelijk het cultureel aanbod.

– In de namiddag ondernemen we een fietstocht van 4 uur langs de Moskva-rivier en in het centrum. Er werd in Moskou de laatste jaren veel geïnvesteerd in fietspaden en groene zones en daar kunnen we alleen maar van profiteren. Een mooie manier om de reis af te sluiten. Indien het weer te slecht is organiseren we een alternatieve activiteit.


Zaterdag 17 september:

– Vrije tijd.

– In de vroege namiddag is het tijd om afscheid te nemen van deze bijzondere stad en vertrekken we richting de luchthaven voor de avondlijke terugreis naar Brussel.