Sint-Petersburg tijdens de witte nachten!

Санкт-Петербург во время Белых ночей

“Sint-Petersburg staat bekend om de witte nachten. Mei en juni hebben heldere nachten, maar de echte witte nachten duren van 11 juni tot 2 juli.” (wikipedia)

We gaan tijdens de witte nachten naar Sint-Petersburg. We doen het iets relaxter, nu in 7 dagen, met als extra, een bezoek aan de tuinen van Peterhof.

Sint-Petersburg (Russisch: Санкт-Петербург) is na Moskou de belangrijkste stad en tevens de voormalige hoofdstad van Rusland. Het is een belangrijk industrieel, wetenschappelijk en cultureel centrum. De stad is, met zijn architectuur uit de 18e en 19e eeuw, zijn grachten, zijn lange rechte straten, tuinen, parken en paleizen, een toeristische trekpleister van belang.

Sint-Petersburg werd op 27 mei 1703 gesticht door Peter de Grote om de oude, door Ivan de Verschrikkelijke ontvolkte, hanzestad Novgorod als ‘venster op het Westen’ te vervangen en werd de hoofdstad van Rusland. De stad is niet vernoemd naar haar stichter, maar naar de apostel Petrus, de beschermheilige van de stad.

“Deze witte nacht zonder kleren wacht en vraagt ​​om liefde. Deze naakte nacht zal ik in haar armen verdwijnen, bel niet.” zingt de rockgroep DDT in Белая ночь” (“witte nacht”) 

Zondag 20 juni:

Vertrek vanuit Brussel met ?, aankomst in Sint-Petersburg om ? uur. Nadat we onze intrek genomen hebben in het hotel, maken we een wandeling in de stad die in 1703 door Peter de Grote werd gesticht. Met haar honderden bruggen en grachten merk je dat de tsaar zich liet inspireren door Europese steden als Venetië en Amsterdam.

Maandag 21 juni:

– Geleide wandeling van 4 uur in het centrum van Sint-Petersburg, onder leiding van een Engelstalige gids, waarbij we de toeristische trekpleisters vermijden. Wij eindigen bij de Smolny kathedraal, een blauw-witte kerk, die beschouwd wordt als één van de meester-werken van de Italiaanse architect Rastrelli.

– Om 15 uur start het 2 uur durend bezoek, met Nederlandstalige gids, aan het Russisch Museum, het grootste museum van Russische kunst in Sint-Petersburg. De oorspronkelijke verzameling was een gedeelte van de collectie van de Hermitage, het Alexanderpaleis en de Academie van Kunsten van Sint-Petersburg.

Dindag 22 juni:

– In de voormiddag bezoeken we de Petrus- en Paulusvesting. Ze werd opgetrokken in 1703 op het Hazeneiland (Zayatchy) in de Neva-rivier en is daarmee het oudste bouwwerk van de stad. Enkele jaren later werd in het fort begonnen met de bouw van de gelijknamige kathedraal. Hier liggen de meeste Russische tsaren en tsarina’s begraven.

– In de namiddag bezoeken we het Moika-paleis. Dit was het paleis van de schatrijke familie Yusopov, met eigen theater. Hier werd Rasputin vermoord in de vroege morgen van 17 december 1916.

Woensdag 23 juni:

– In de voormiddag bezoeken we het Mensjikovpaleis op het Vasilevski-eiland. Aleksander Mensjikov was een goede vriend van Peter de Grote. Na diens dood in 1725 werd hij gedurende twee jaar feitelijk alleenheerser over Rusland. In zijn paleis zijn talrijke sporen van Nederlandse invloed te zien.

–  14:00 Nederlandstalig geleid bezoek (3 uur) aan de Hermitage, een van de grootste musea ter wereld. De gids belicht vooral de geschiedenis van de gebouwen waarin het museum is gehuisvest (o.a. het Winterpaleis), waarna je zelf kiest welk deel van de kunstcollectie je bezoekt. Liefhebbers kunnen met hetzelfde ingangsticket ook de collectie impressionisten gaan bekijken in het vlakbij gelegen Generale Staf gebouw . Sluitingstijd op woensdag is om 21:00 uur.

Donderdag 24 juni:

–  Bezoek aan het Nevski “lavra” (orthodox hoofdklooster) gewijd aan Aleksander Nevski die later werd heilig verklaard. Bezoek aan de Tikhvinbegraafplaats waar veel Russische beroemdheden werden begraven.

– In de namiddag gaan we per metro en trein naar Tsarskoye Selo, waar we om 15:00 uur het Ekaterinapaleis bezoeken, een voormalige residentie van de keizerlijke Russische familie op 24 kilometer ten zuiden van Sint-Petersburg. de Amber Kamer in het Paleis is een van de topattracties. Het is nu onderdeel van de stad Poesjkin.

Vrijdag 25 juni:

– Bezoek aan de Izaäkkathedraal , gebouwd onder Alexander I door de Franse architect Auguste de Montferrand.

– Vertrek naar Peterhof voor een bezoek aan de tuinen en fonteinen van het paleizencomplex. Het werd al gebouwd onder Peter de Grote en voortgezet door tsarina Elisabeth I, de dochter van Peter met de hulp van Rastrelli. Peterhof ligt ten zuidwesten van Sint-Petersburg en kijkt uit over de Finse Golf. Terugkeer met de draagvleugelboot.

Zaterdag 26 juni:

– Vrije tijd.

– In de vroege namiddag ? is het tijd om afscheid te nemen van deze bijzondere stad en vertrekken we richting de luchthaven voor de terugreis naar Brussel (aankomst ca. ?)