Sint-Petersburg in de winter

Санкт-Петербург

Sint-Petersburg (Russisch: Санкт-Петербург) is na Moskou de belangrijkste stad en tevens de voormalige hoofdstad van Rusland en is daarnaast een belangrijk industrieel, wetenschappelijk en cultureel centrum. De stad is met zijn architectuur uit de 18e en 19e eeuw, zijn grachten, zijn lange rechte straten, tuinen, parken en paleizen een toeristische trekpleister van belang.

Sint-Petersburg werd op 27 mei 1703 gesticht door Peter de Grote om de oude door Ivan de Verschrikkelijke ontvolkte hanzestad Novgorod als ‘venster op het Westen’ te vervangen en werd de hoofdstad van Rusland. De stad is niet vernoemd naar haar stichter, maar naar de apostel Petrus, de beschermheilige van de stad.

Maandag 28 februari:

– Vertrek vanuit Brussel met Swiss Air, aankomst in Sint-Petersburg om 14:30 uur. Nadat we onze intrek genomen hebben in het hotel, maken we een wandeling in de stad die in 1703 door Peter de Grote werd gesticht. Met haar honderden bruggen en grachten merk je dat de tsaar zich liet inspireren door Europese steden als Venetië en Amsterdam.


Dinsdag 1 maart:

– Geleide wandeling van 4 uur in het centrum van Sint-Petersburg, onder leiding van een Engelstalige gids, waarbij we de toeristische trekpleisters vermijden. Wij eindigen bij de Smolny kathedraal, een blauw-witte kerk, die beschouwd wordt als één van de meesterwerken van de Italiaanse architect Rastrelli.

– Namiddag:  We bezoeken eerst het Moika-paleis. Dit was het paleis va de schatrijke familie Yusopov, met eigen theater. Hier werd Rasputin vermoord in de vroege morgen van 17 december 1916. .


Woensdag 2 maart:

– In de voormiddag bezoeken we het Mensjikovpaleis op het Vasilevski-eiland. Aleksander Mensjikov was een goede vriend van Peter de Grote. Na diens dood in 1725 werd hij gedurende twee jaar feitelijk alleenheerser over Rusland. In zijn paleis zijn talrijke sporen van Nederlandse invloed te zien.

– 14:00 Nederlandstalig geleid bezoek (3 uur) aan de Hermitage, een van de grootste musea ter wereld. De gids belicht vooral de geschiedenis van de gebouwen waarin het museum is gehuisvest (o.a. het Winterpaleis), waarna je zelf kiest welk deel van de kunstcollectie je bezoekt. Liefhebbers kunnen met hetzelfde ingangsticket ook de collectie impressionisten gaan bekijken in het vlakbij gelegen Generale Staf gebouw .  Sluitingstijd op woensdag is om  21:00 uur.


Donderdag 3 maart:

– In de voormiddag bezoeken we de Petrus- en Paulusvesting. Ze werd opgetrokken in 1703 op het Hazeneiland (Zayatchy) in de Neva-rivier en is daarmee het oudste bouwwerk van de stad. Enkele jaren later werd in het fort begonnen met de bouw van de gelijknamige kathedraal. Hier liggen de meeste Russische tsaren en tsarina’s begraven.

– Om 15:00 uur, geleid bezoek (2 uur), met Nederlandstalige gids, aan het Russisch Museum, het grootste museum van Russische kunst in Sint-Petersburg. De oorspronkelijke verzameling was een gedeelte van de collectie van de Hermitage, het Alexanderpaleis en de Academie voor schone Kunsten van Sint- Petersburg. Sluitingsuur op donderdag is  21:00 uur


Vrijdag 4 maart:

– Bezoek aan het Nevski “lavra” (orthodox hoofdklooster) gewijd aan Aleksander Nevski die later werd heilig verklaard. Bezoek aan de Tikhvinbegraafplaats waar veel Russische beroemdheden werden begraven.

– In de namiddag gaan we per metro en trein naar Tsarskoye Selo, waar we om 15:00 uur het Ekaterinapaleis bezoeken, een voormalige residentie van de keizerlijke Russische familie op 24 kilometer ten zuiden van Sint-Petersburg. de Amber Kamer in het Paleis is een van de topattracties. Het is nu onderdeel van de stad Poesjkin.


Zaterdag 5 maart:

– Bezoek aan de  Izaäkkathedraal , gebouwd onder Alexander I door de Franse architect Auguste de Montferrand.

– Vertrek en geleid bezoek aan Kronstadt.  Kronstadt werd ook gesticht door Peter de Grote en moest Sint-Petersburg beschermen tegen aanvallen vanuit zee. Het  eiland Kotlin lag ideaal om de toegang tot de stad te blokkeren. Kronstadt was en is nog een marinehaven en was tot 1996 een gesloten stad, niet toegankelijk voor buitenstaanders en buitenlanders.


Zondag 6 maart

– Vrije tijd.
– In de namiddag is het tijd om afscheid te nemen van deze bijzondere stad en vertrekken we richting de luchthaven voor de terugvlucht naar Brussel.


Enkele weken voor het vertrek mail ik de deelnemers een selectie van concerten, opera en/of ballet die in de reisperiode vallen, en waarvoor je optioneel een ticket kan bestellen.