Guestbook

гостевая книга

Wat klanten over ons zeggen

Oezbekistan 22 april / 8 mei 2024

Schitterende reis meegemaakt. Perfecte organisatie, we hebben nooit moeten wachten op bus, trein, vliegtuig, gids. Hotels waren dik in orde. Goede afwisseling tussen cultuur en natuur. Heb zeer genoten van bijgevoegde deel (Kokand en Fergana) Bijzonder vriendelijke bevolking.
Eén minpuntje: volgende keer de Russen vermijden (vakantie 1 – 9 mei)
Verhouding prijs – kwaliteit: TOP

Paul

Oezbekistan 2024

Oezbekistan lag voor ons in “the middle of nowhere”. Onbekend en onbemind.
We maakten er een mooie trip onder de ervaren leiding van Dirk. Zijn gidsen vulden het gat in onze geschiedeniskennis van deze regio. Van de pre-islamitische tijden bleven slechts een paar aardewerken forten over. Van de islamitische periode zijn er des te meer moskeeen en madrasa’s over. Men is naarstig bezig om ze te resoreren. Het is duidelijk dat men volop de kaart trekt van de toeristische industrie. Maar de eindloze woestijnen waar doorheen de karavanen van de zijderoute trokken zijn ook het bekijken waard.
De mensen zijn er vriendelijk en nieuwsgierig. De eerste vraag is meestal : where are you from? België weten ze niet zo goed te situeren maar ze kennen wel Lukaku, Kevin De Bruyn en Club Brugge.

Het is een aanrader en … wacht niet te lang, want we vonden het op sommige plaatsen al wat druk.

Guido

Oezbekistan 24 April 2023 – 09 Mei 2023

Oezbekistan, en bij uitbreiding heel Centraal-Azië, is vrij onbekend bij de meeste mensen. Dat was het ook bij mij. Tot voor kort…..
De reis door Oezbekistan die Dirk ons voorgeschoteld heeft, is er één die mij lang zal bijblijven. We bezochten de oude steden op de Zijderoute, Xhiva, Buchara, Samarkand, sprookjes steden uit 1001 nachten. Azuurblauwe koepels, sierlijke minaretten, majestueuse madrassas, prachtige moskeeën … Wat een architectuur! Ook minder bekende steden in de Fergana vallei misten hun effect niet! De uitstekende plaatselijke gidsen vertelden honderd uit over de bijzondere geschiedenis van hun land, een mix tussen het rijke, soms wrede verleden van Khans, sultans en emirs, en de restanten uit het Sovjet-tijdperk (Tasjkent, Nukus met het wondermooie Igor Savitsky museum). Tussen de meer culturele stadsbezoeken door, plande Dirk een verblijf in het Nurata gebergte bij een gastgezin, weg van de beschaving. Een paradijs. Met bus of trein reden we door een zeer gevarieerd landschap van woestijn, bergen, vruchtbare valleien. Wat mij vooral zal bijblijven zijn de hartelijke mensen, oh zo vriendelijk, steeds bereid om te helpen en trots op hun land, een veilig land.
Kortom, de reis die Dirk georganiseerd heeft, liet ons proeven van al het goede wat Oezbekistan te bieden heeft. Het land, zijn bevolking, cultuur en geschiedenis laten je niet meer los. Om het te kennen moet je er naartoe!
Dirk, nen dikke merci!!!! En mijn lieve reisgenoten, bedankt voor dit onvergetelijk avontuur!!!

Superleuke avontuurlijke reis naar Uzbekistan april-mei 2023

Op 24 april vertrokken we met een groepje van 7 onder leiding van “Mister Dirk” voor een 15-daagse rondreis naar Uzbekistan. Het werd een onvergetelijk avontuur. Onze groep was divers en toch homogeen. We hadden veel contact met de bevolking maar ook onderling hadden we mooie gesprekken. Uzbekistan is een prachtig land dat zijn grenzen sinds 2016 heeft geopend voor iedereen. Zij die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en cultuur zullen er zeker hun gading vinden. Het land heeft inderdaad een rijke geschiedenis doordat het pal op de zijderoute lag tussen Europa en China. De kamelen en dromedarissen zijn ondertussen vervangen door witte Chevrolets en hier en daar nog een Lada die allemaal tegelijk de grote putten in het wegdek proberen te vermijden, een hopeloze taak wel te verstaan. Talloze historische gebouwen waaronder madrassas, mausolea en moskeeën zijn met veel liefde en geduld gerestaureerd. Hoogtepunt van de reis was voor mij het Registan plein te Samarkand, zowel bij dag als bij nacht. “Mister Dirk” leidde alles in goede banen, hij regelde alle gidsen, hotels en restaurants (afwisselend, soms een lokale lunch, ’s avonds in open lucht op een dakterras). Ook het vervoer was heel divers: van goedkope Yandex taxis tot een treinrit met een heuse HST en zelfs een binnenlandse vlucht tussen Tashkent en Nukus. Daar bezochten we een relatief klein maar uniek museum met Russische avant-garde schilderijen uit de Sovjet-tijd: niet te missen! Perfectie bestaat niet maar deze reis verdient zeker een 9,5 op 10. Met dank aan het perfecte klimaat in mei en de medereizigers maar vooral dankzij de deskundige leiding van Dirk. Een aanrader!

Oezbekistan (april/mei 2023)

Ik ben net terug van een reis naar Oezbekistan: een schitterende ervaring.
Een land met een rijke geschiedenis, een kruispunt tussen Oost en West. Heel wat krijgsheren zijn hier gepasseerd en hebben sporen achtergelaten: Alexander de Grote (zijn fort: wat een locatie!), Amir Timur,…
Hier zag de eerste monotheïstische godsdienst het levenslicht: Zoroaster of Zarathoustra.
Wat een prachtige moskeeën en madrassa’s.
De lokale gidsen wisten ons heel wat te vertellen over hun land, maar gaven ons ook een inkijk in hun privéleven: een aanrader!
De oprechte vriendelijkheid van de plaatselijke bevolking blijft me bij. We staan op heel wat foto’s.
De joie de vivre van de mensen!
Een veilig land. Ik heb me nooit op mijn ongemak gevoeld.
En het eten: wat een lekkere tomaten!
Het openbaar vervoer, de taxi’s, de wegen, …: een bron voor verhalen.
Een topreis!!!
En nog een pluim voor Dirk, die de organisatie op zich nam! Dikke MERCI !
En uiteraard wil ik ook mijn reisgezellen bedanken voor het fijne gezelschap!

Oezbekistan… Wat een onvergetelijke reis!

Oezbekistan… Wat een onvergetelijke reis!
De wandeling door de bazaar van Tashkent, de enorme verzameling schilderkunst in Nukus, de woestijnforten in de Kyzylkumwoestijn, het historisch centrum van Khiva, het levendige Bukhara, en het onvergetelijke Samarkand… En dan stonden Kokand en Margilan nog op het programma… De groene oase Hayat in de bergen na de busreis door de steppe/woestijn was een rustpunt.
De Oezbeken zijn vriendelijke, open mensen, klaar om te helpen, steeds bereid tot een praatje. Het meisje in de metro, de handelaars in de Bazaar, de klanten en bedienden in het restaurant, de toevallige reisgenoot op de luchthaven,… Iedereen wou wel een praatje slaan.
We hebben veel afstand overbrugd, met vliegtuig, trein, autobusje. De taxi’s van hotel naar station of de luchthaven waren steeds een avontuur.
De toeristische trekpleisters waren één voor één een aanrader, maar de wandelingen door de kleine straatjes door Dirk uitgestippeld, toonden ons het niet toeristische Oezbekistan maar het gewone leven.
De reis werd helemaal onvergetelijke dank zij onze reisgezellen. We hadden ons geen betere groep kunnen bedenken. Bedankt allemaal voor de mooie, warme herinneringen die we samen gemaakt hebben! We zullen ze altijd blijven koesteren!
April/mei 2023, M&H

Oezbekistan, een top reis

Het was een fantastische reis, super lieve mensen, lekker eten en wat een cultuur. Een deel van de zijderoute, een aanrader!!!! 16/05/2023 Lili

Baikal (28 febr. – 12 maart 2020)

Ik persoonlijk ben heel tevreden over mijn Baikalreis. Het was een heel gevarieerd, goed gevuld en volgens mij zeer interessant programma. Op heel korte tijd hebben we kennis kunnen maken met enorm veel verschillende aspecten van Rusland/Siberië.
Het was zowel cultuur, natuur als avontuur. En sportief was het toch ook, als je bekijkt welke afstanden we te voet hebben afgelegd vooral in Moskou, Irkoetsk, en Baikal natuurlijk! Dit alles in een notendopje tijd. Er was niet echt veel vrije tijd, enkele dagen meer zou ik wel goed gevonden hebben om hier en daar wat langer te kunnen blijven. ( misschien is dat praktisch niet haalbaar en voor sommigen dan weer te lang) Het was zeker voor elk wat wils. In een groep liggen de accenten voor iedere deelnemer waarschijnlijk anders. Maar daar ga je mee akkoord als je in groep reist, zo niet dan moet je alleen op pad en heb je natuurlijk niet de voordelen van een goede organisatie waar alles op elkaar aansluit, plaatselijk zeer goede gidsen (behalve misschien Baikal) en een overkoepelende gids (jij) die alles regelt en bovendien zeer goed Russisch spreekt. De hotels en guesthouses waren goed en de door U gekozen restaurants perfect. De stadsbezoeken waren top! Citytrips waardig . De transsiberische trein en het Baikal Icecamp waren een belevenis op zich, iets wat je op je eentje niet vlug zou doen. Voor sommigen was het eten in het Baikal-Icecamp spartaans en nogal weinig. (Bij andere trekkings in moeilijke omstandigheden wordt er inderdaad wel meer aandacht besteed aan de maaltijden). Dit is geen kritiek op jou, de organisatie ginds staat waarschijnlijk nog in kinderschoenen?
Het enige minpunt is misschien af en toe de communicatie met de groep. Soms werd er door jou al iets besproken alvorens iedereen aanwezig was, waardoor sommigen dan achteraf ‘uit de lucht vielen’.
Ik bewonder in ieder geval je organisatietalent, toewijding en aangenaam gezelschap in toch niet altijd gemakkelijke omstandigheden.
Hartelijk dank en misschien tot een volgende reis??            Lieve J.

 

Kiev – april 2019

We zijn met een klein gezelschap vertrokken naar Kiev; de twee ‘Dirken’ hebben ons vanaf het eerste moment in de watten gelegd; we hebben heel wat orthodoxe kerken bezocht – heel wat mensen zijn nog echt gelovig; overal in de stad werden er ‘palmtakjes’ verkocht. Wat mij het meeste boeide was het geschiedkundige aspect van de reis; de foto’s van slachtoffers van de huidige oorlog op een muur in de stad, het Maydanplein, de terreur van Stalin, Baby Yar,.. hebben diepe indruk op me gemaakt. Wat ik heel tof vond, waren de muurschilderingen her en der in de stad. Niet zomaar street art, maar altijd gelinkt aan de revolutie.
En zoals gewoonlijk waren de restaurants ook dik oké.
Een echte aanrader!!!
Monique

van Moskou naar St Petersburg, deel 2

Deze reis langs historisch belangrijke Russische steden gaf ons een goed beeld van de ontwikkeling van West-Rusland doorheen de eeuwen: we bezochten de meer dan 1000 jaar oude steden Veliky Novgorod en Pskov, Moskou en belangrijke steden van de Gouden Ring en het Sint-Petersburg van de tsaren. Ook het landgoed van Lev Tolstoi en het prachtig gelegen domein van Poeskin waren zeker het bezoeken waard.
De hotels waren doorgaans prima ingericht en wat betreft restaurants: ook Russische koks serveren verfijnde en mooi gepresenteerde gerechten, en dat tegen een zeer aantrekkelijke prijs.
We reisden met een gezelschap van 12 sympathieke Rusland-ontdekkers in een Mercedes-busje dat misschien een tikje ruimer en nieuwer had mogen zijn, maar dat kon ons goede humeur niet bederven.
Bedankt voor de kundige voorbereiding van deze rondrit, Dirk!

Andree en Luc

Moskou-Sint Petersburg 2.0 (juni 2019)

Het was de derde keer dat we met Dirk naar Rusland reisden en net als vorige keren was het een prachtig avontuur. We bezochten (met Nederlandstalige of Engelstalige gids) een aantal monumenten, plaatsen, musea die in elke reisgids vermeld staan en die je zeker moet gezien hebben. Daarnaast echter deden we een aantal pareltjes aan “off the beaten track”. Net als je denkt alles gezien en gedaan te hebben, weet Dirk nog een verrassing uit zijn mouw te schudden: een literaire wandeling door Sint Petersburg, een picknick aan het meer, een gedicht van Poesjkin gedeclameerd door een Russische schone, lekkere koeken eten en Ararat proeven met de Armeense cafébaas in een baancafé, diner in een restaurant met zicht op de Isaac kathedraal, een lokaal, Russisch marktje, de treinreis Moskou-Vladimir,… Onze reisgenoten deelden hun kennis over de Russische geschiedenis, geografie, iconografie, literatuur,… Wat ons zeker zal bijblijven is de aangename sfeer, de samenhorigheid, de humor (en de Vladimirs). Het werd een onvergetelijke reis. Mia G.

Van Moskou naar Sint-Petersburg. Van 3/6 tot 19/6.

Een fantastische reis met een tof gezelschap met tussenstops in Vladimir, Suzdal, Kolomna, Tula, Smolensk, Puskinsky Gori, Pskov, Novgorod en tenslotte Sint-Petersburg. Het was een reis met lokale restaurants, baancafe’s met ararat , mooie landschappen, typische Russische huizen en vriendelijke mensen. Met een heel andere kijk op Rusland en zijn bewoners. De reisleider had alles goed geregeld, gidsen, hotels, restaurants enz. Bedankt aan de reisleider en de groep voor deze zeer aangename reis. ?

Lili

Van Moskou naar St Petersburg deel 2 (03 -19 juni 2019)

Deze reis vol afwisseling biedt een goed gevuld programma.
De reisleider beheerst het Russisch waardoor praktische zaken vlot verlopen zoals het inchecken in hotels, de maaltijden, de afspraken met Russische gidsen, de aankoop van toegangstickets e.d. Hij heeft ervaring met groepsreizen, wat ons betreft blijkt de kleine groep van 12 een erg fijn gezelschap. Ieder krijgt de kans tot een eigen inbreng al naargelang zijn /haar interesse en kan wat info kwijt aan de groep onderweg.
Onze eerste indrukken van Moskou zijn erg positief: wondermooie monumenten en parken, stevige wandeling, het hotel is prima. Tijd voor uitgebreider museumbezoek is er niet, maar we hopen terug te keren naar deze stad. Per bus gaat het verder langs stadjes als Vladimir, Soezdal…telkens toeristische parels, met gezellige buurten en aangename restaurants. De mensen laten een vriendelijke indruk na.
Onvergetelijk zijn de overweldigende panorama’s onderweg met uitgestrekte blauwe lupinenvelden, witte berkjes en donkere bossen. De reis brengt ons door kleinere dorpen, we zien mensen die langs de weg wat aardbeien of komkommers verkopen om aan een karig bestaansminimum te geraken. We heffen ook al eens vriendschappelijk een glas met lokale mensen in een cafeetje..Wij bewonderen hun kleurige datcha’s, tuintjes en zandwegen waarlangs de natuur nog volop floreert en je kostbare lucht inademt van oerbossen. Onze picknick bij een gigantisch meer: een leuke belevenis! In verscheidene orthodoxe kerken genieten we telkens van unieke kleurrijke iconostasen en zangen.
We bezoeken met een Engelstalige gids Jasnaja Poljana, landhuis en park van familie Lev Tolstoj … in de woonkamer het adembenemend portret van de schrijver door Ilja Rjepin. De dichter Poeshkin komt tot leven als we, eveneens met een Engelstalige gids, zijn landhuis bekijken met schitterend landschapspark en later bij z’n standbeeld te St.-Petersburg poëzie beluisteren in het Russisch en het Nederlands.
In de stad Pskov wandelen we o.m. langs het indrukwekkende gerestaureerde Kremlin en nemen een avondmaal aan de rivier. Een hoogtepunt van de reis is ook zeker de levendige hanzestad Novgorod met haar machtige rivier, Kremlin en kathedraal. En daarna volgt de apotheose : St.-Petersburg, weliswaar een erg drukke stad maar we vinden rust per boot langs de kanalen, tijdens een Dostojevski wandeling met gids en in de parken van het riante Petershof, de zomerresidentie van de Tsar, aan de Finse golf. Het verblijf in deze stad is uiteraard te kort om musea, kerken en winkels grondig te bezoeken, dat plannen we voor een volgende keer…
Gezien de lengte van de reis, het ruime aanbod en de degelijke voorbereiding door de reisleider is de verhouding prijs /kwaliteit zeker in orde.
In 16 dagen tijd krijgen we de kans om vele aspecten van het leven in Rusland mee te maken met op de achtergrond de bewogen geschiedenis van dit immense land. Een heel inspirerende reis!

REIS NAAR KIEV (van 17 tot en met 21 april 2019).

We hebben met een klein groepje van vijf toeristen onder de deskundige begeleiding van Dirk en Michel van 2md-reizen gedurende vijf dagen Kiev bezocht in de maand april. De zon was van de partij, en ik vond het een zeer geslaagde city-trip. Grote stad met veel orthodoxe kerken met gouden koepels, het indrukwekkende Lavra-klooster en een indrukwekkend oorlogsmuseum. Het programma was zeer interessant. We hebben ook een aantal themawandelingen gedaan, onder begeleiding van twee goede locale gidsen, o.a. een Joodse wandeling en een street art-tour. Kiev is echt een aanrader als city-trip ! Dirk en Michel, nogmaals hartelijk dank voor de aangename reis !

Reis Baltische Staten mei- juni 2018

Beter laat dan nooit , maar hiermede onze ( samen met Béatrice Borremans ) korte impressie van deze reis. Een goed georganiseerde en verzorgde reis , begeleid door een toffe gids Michel met een zeer diplomatische aanpak . Op een korte periode veel gezien en beleefd tijdens de trip door deze drie staten . Alvast een aanrader om ne keer te proeven van de voormalige “Oostblok” landen . En gelukkiglijk eveneens vergezeld met aangename reisgenoten. Iedereen van deze reis alvast bedankt.
Groetjes van Beatrice & Guillaume

Van Vilnius tot Tallinn, 29.05 – 5.06.2018

Reeds tweemaal een reis ondernomen georganiseerd door 2md.bvba en dit met succes. Zowel onze eerste reis naar Sint Petersburg als onze reis naar de Baltische Staten waren een meevaller. Ontspannende, probleemloze reis met zeer goede gidsen. Cultuur en ontspanning in evenwicht en dit in aangenaam gezelschap. En aanrader !

Neos lid Sint-Lievens-Houtem

Trekking in het Altai gebergte, 23.07 -06.08.2018

Beeld je als landschap een combinatie van Ardennen en Alpen in. Beeld je een gebied in hoogte 800 tot 4000m, en in oppervlakte 3x België met slechts 200.000 inwoners => dat is de Altai. Je wandelt door bloemenweiden in een landschap dat onbezoedeld is door skiliften en je hoort geen enkel geluid uit onze Westerse samenleving (geen auto’s, geen vliegtuigen) – alleen het klateren van beekjes en je eigen voetstappen. Je leeft dicht bij de natuur en gaat er helemaal in op. Gewoon genieten.…

LUC C. –

Altai 2018, juli en augustus

Indrukwekkende en steeds wisselende landschappen, een leuke groep, het gevoel van vrijheid dat je krijgt door 11 dagen in de natuur te leven, … Een prachtige reis.
Peter W.

Altai, juli/aug. 2018

Een evaluatie heb ik nog niet geschreven. Al die ervaringen spelen nog door mijn hoofd. Ik kan dat met geen pen beschrijven. En voor alle duidelijkheid : dat is geweldig.

Bedankt ook voor de foto’s.

Groetjes,
Walter

Van Moskou tot St-Petersburg via de Wolga, mei 2018

Dag Dirk,
Eerst en vooral bedankt dat je de Wolgareis hebt willen organiseren. Het herontdekken van het Siberische wegennet met zijn puttige en stofferige wegen was voor Maurice een blij weerzien met het echte Rusland. Ikzelf kon me er niet veel bij voorstellen. Ik wist enkel wat het westen mij als beeld had achtergelaten en dat was niet zo gastvrij maar stug en strak.
Toen we het programma bekeken waren we een beetje geschrokken door de hoeveelheid aan kerken en kloosters. Zouden we zoveel cultuur wel aankunnen binnen één reis? Maar nee hoor, geen probleem, dat zat allemaal prima in elkaar. Er was voldoende verscheidenheid en we leerden Rusland kennen op een andere manier, zowel de pracht, de afwerking en de rijkdom van de kloosters en de kerken, de grote prachtige steden met de mooie stijlvolle gebouwen, de metro, de religieuze en de moderne kunst, de kramakkelige wegen en het arme platteland. Ik kreeg een totaal ander Rusland te zien dan het Rusland zoals het in het westen wordt voorgesteld. De slaaplocaties waren ook zeer verscheiden, waardoor ons beeld van de russen/ Rusland nog verruimd werd.
Ook nog een grote dank je wel om alle vluchtproblemen op te lossen.
Groeten, Hilde en Maurice

St Petersburg

This was a tremendously well organised City Trip, very well done from many perspectives, the tour, the entire agenda, well balanced, ideal combination of various activities, … intense, moreover supported by real good local guides
A real recommendation !

Dirk

optimistisch St.Petersburg

Mooi verblijf in St-Petersburg onder ’n stralende zon, met Dirk als uitstekende gids en Peter en Natalja als Russisch komisch gidsenpaar. Degelijk hotel met alles derop en deraan. Dirk wist ons fijne restaurants voor te schotelen waar het soms moeilijk kiezen was tussen al die typische menu’s. We zagen hoe jonge mensen toffe initiatieven uit de grond stampen in oude industriële panden.. Het lange wachten op ’n bepaald gerecht namen we er met de glimlach bij, zelfs al was het 2de of 3de keus als dingen niet in voorraad waren. Kleurrijke maar kitcherige Orthodoxe kerken in overvloed met de Isaakkathedraal als orgelpunt. Een rondvaart op de kanalen en ’n etentje met subliem zicht op de kathedraal sloot alles mooi af!   Willy

Moskou april 2018

Dirk

Ik heb met volle teugen genoten van Moskou; het eten was superlekker; het Belgische bier heeft me enorm gesmaakt; het ballet was ronduit schitterend (een droom die is uitgekomen); ik heb mijn hartje opgehaald in de musea ( ik moet nog eens terug om op mijn gemak in de nieuwe Tretjakov galerij rond te lopen). And last but not least: de fietstocht: wat een belevenis.
Een dikke pluim voor de organisatie en het fijne gezelschap!!!!

St Petersburg 5-10 feb.

Het was een heel fijne reis, perfect voorbereid, uitstekende gidsen, goede keuze van restootjes, hotel en bezoeken die voor mij een goede initiatie waren i.v.m. Sint-Petersburg .
Ik heb er wel nog bijgeschreven dat jij iets te stil spreekt in situaties waar bvb nevengeluiden zijn bvb verkeer … en… dat je niet altijd wacht om de uitleg te beginnen tot iedereen er is… ik weet het… jij hebt natuurlijk de tijd in het oog… en terecht…!
Nogmaals hartelijk dank en lieve groet !
Lieve

Sint Petersburg 02.2017

Dag Dirk,

Wij moeten nog heel wat indrukken en informatie te verwerken. Het was een bijzonder boeiende, leerrijke en aangename reis, niet in het minst door jouw deskundige, goed geplande en georganiseerde reis waarbij weinig tijd verloren werd. Vooral de 2 gidsen zorgden door hun uitstekende kennis en met veel anekdotes doorspekte uiteenzetting van de thema’s waarvoor zij ingeschakeld werden, voor een grote meerwaarde van deze reis.

Hartelijk groeten en nog veel reisplezier.

Maurice en Ann

Sint-Petersburg maart 2017

Dank je voor de fijne begeleiding!  Myriam Bal

St-Petersburg maart 2017

Winter in St-Petersburg, prachtig witte Neva, hemelsblauwe lucht, gouden daken. Het is niet al goud wat blinkt, jawel, hoor, in StPetersburg blinkt het goud. Op enkele dagen tijd zeer veel geleerd, gehoord, gezien. Dankzij onze gids, Dirk, die met ons zijn passie deelde voor het land, zijn mensen, zijn kunst, zijn architectuur, zijn geschiedenis. De beste lokale gidsen stonden klaar voor ons. Zelfs het eten, wat ik eigenlijk niet had verwacht, was steeds weer zeer verrassend en lekker.
Een aanrader! Leen

Sint petersburg – 2017

weer een nieuwe mooie bestemming ontdekt ! De deskundige begeleiding liep helemaal niet mank  ! Armand

Rusland – St.-Petersburg – 2017

Prachtige reis – knappe formule met vliegtuig – metro – bus en te voet.
Ik had niet gedacht dat een city trip (ik als natuurmens – Michel eerder cultureel) mij zo zou interesseren en vooral boeien. Maar ja hoe kan het anders met zo een vriendelijke gidsen die hun verhaal zo boeiend en met de nodige humor naar voor brachten. We hebben veel geleerd en veel gezien. We moeten werkelijk nog veel informatie, indrukken en ervaringen verwerken. We hebben nu al een heel andere kijk op Rusland. Het was ook aangenaam om veel te voet te doen.
Hotel met ontbijtbuffet was oké. De restaurants waren voortreffelijk. We hadden nooit verwacht dat het eten er zo lekker is.
De organisatie was in orde en de medereizigers waren heel sympathiek.
Ja Dirk wij hebben echt genoten van deze reis en willen graag eens mee naar Moskou.
Chris & Michel

Winters St-Petersburg februari 2017

Interessante stad. Het koude maar zonnige weer is geen bezwaar, want er zijn voldoende stops ingebouwd. Overal voldoende tijd om alles te bekijken, want in deze periode is het niet zo druk. Goede lokale gidsen en fijne begeleiding. Een absolute aanrader  Jacqueline Vanwinkelen

Sint-Petersburg februari 2017

Het was een enige ervaring om Sint-Petersburg te bezoeken in de winter, met een zeer goede begeleider. Het was een meerwaarde dat Dirk Russisch sprak, en ook de koude was een uniek ervaring. Bovendien was het in de winter veel minder druk en konden we rustig alles bekijken met 2 professionele gidsen. We hadden ook de gelegenheid om lekker, typisch Russisch te eten. Groetjes Anne

Sint-Petersburg februari 2017

Mooie reis gehad in Sint-Petersburg. In winterse omstandigheden (met de Neva dichtgevroren en alles onder een laagje sneeuw) heeft de stad een aparte charme. Sint-Petersburg wordt met recht en reden de culturele hoofdstad van Rusland genoemd. De gidsbeurten van de twee lokale Russische dames waren bijzonder boeiend. Ik kijk met tevredenheid terug op de reis. Bedankt, Dirk !

Johan Lagae

2016 Workshop St Petersbourg

C’est la rigueur totale que j’y ai découverte, tant au contrôle de l’entrée de l’académie de St Peter que du cours en lui-même.
Je parle de la correction et de la justification du dessin, de la disposition des couleurs sur la palette et la façon d’aborder la peinture à l’huile proprement dite dans chacun de ses détails

Moi qui peignait à l’acrylique en totale liberté, ce cours m’a donné une réelle formation et j’en remercie chaleureusement les professeurs Catarina et Vadim ainsi que Dirk, le super organisateur.

En un mot, ce séjour fut super à tous les points de vue.

Merci Dirk,

Josyane

Schilderen in St Petersburg, juni 2016

Een heel mooie reis, waar we op zowel cultureel, artistiek als culinair niveau ontzettend veel hebben geleerd. Sint Petersburg is een bakermat van musea, standbeelden, parken, enz, enz. Op schilderkundig vlak is het een andere wereld – men moet hier niet zijn werk “kunnen uitleggen”, zoals hier in het Westen – in Rusland moet men kunnen tekenen en schilderen . (punt .) En natuurlijk de gastronomie niet te vergeten: alles smaakt zo heerlijk na een drukke dag, zeker als men iedere keer met een fles vodka begint ….
Een heerlijke reis, maar spijtig genoeg gaat mijn rechterknie niet meer mee kunnen gaan . Groeten van Hilde en Paul

St Petersbourg 2016

Notre séjour fut mené de main de maître par Dirk qui nous a fait découvrir St Petersbourg sous différentes facettes.
Une ville chargée d’histoire, que de palais, musées, jardins visités.
Que de kilomètres parcourus à pieds sous le soleil ou le déluge, en métros, en bus et en taxis.
Une initiative très enrichissante pour les peintres lors des cours à l’académie de peinture.
Sans oublier les commentaires judicieux de Dirk et des 2 guides.
Et que dire des découvertes gastronomiques, des endroits très recherchés et des repas délicieux.

Nous étions un petit groupe, mais quelle équipe!! Josyanne et moi n’oublierons pas de sitôt Jean-Pierre, Tony, Hilde et Paul, Anna, Victoria, et la Wodka….!!!!
Encore merci Dirk

Sprimont Jean-Claude

Sint-Petersburg mei 2016

Dag Michel

Ik wou je nog eens bedanken voor de super-week. Alles zat goed: een prachtige stad, goed weer, goed gezelschap en zeker goed georganiseerd.

Groeten en nog eens merci.

Anne-Marie

2013 St Petersburg

Hello Dirk,
Ondanks mijn beperkingen heb ik heel erg genoten van mijn bezoek aan St Petersburg. Ik vond het een prachtig programma dat je hebt uitgewerkt, hiervoor mijn echte dank. Liefst zou ik nu opnieuw, enkele dagen rustig, alles nog eens overdoen, da’s natuurlijk niet mogelijk. Het is zo’n enorme massa informatie die je te verwerken krijgt op toch korte tijd.
Ik heb nog enkele roebels over, niet veel, maar hier moet ik ze weggooien. Liefst zou ik hebben dat je ze in het jongerencentrum als extra drinkgeld geeft, ik zag hoe blij ze daar waren met enkele extraatjes.
Lieve groeten, Greet.

Sint Petersburg 09-13/05/2016

Echt genoten van onze stadswandelingen in Sint Petersburg onder de deskundige leiding van Michel.
De stad heeft ons echt verbaasd met een overdaad aan cultuur en architectuur.
De nederlandstalige en engelstalige gidsen waren deskundig en goed.
Kortom , een aanrader , zelfs op culinair gebied!
Succes !
Peter

Rondrit Moskou Sint-Petersburg 2015

We maakten een schitterende reis van Moskou met een busje langs de Wolga en enkele grote meren van Karelië naar Sint-Petersburg. We kregen een mooi overzicht van dit stukje Rusland: mooi gerestaureerde eeuwenoude kloosters, het museumeiland Kizhi-eiland met traditionele, houten boerderijen en kerkjes en het schitterende Sint-Petersburg. Alles was goed georganiseerd: de bus met een plichtsbewuste chauffeur die ons geduldig langs de (soms slechte) Russische wegen voerde, de verblijven op hotel of in een cottage, de gidsen ter plaatse. De goede sfeer in de groep en het mooie weer maakten het helemaal af. Bedankt, Dirk!   Andrée Reusens

Winterreis “Winter in Siberie” 2014

Bedankt Dirk voor deze fantastische reis! Het was een onvergetelijke en unieke ervaring…heb er erg van genoten! Super Tof om dit te mogen hebben meemaken. Bedankt voor alles Dirk! Groetjes, Tanja.

winter in Siberie-2014

Een puzzelstukje ontbrak nog: Rusland. De reis door Siberië via Moskou was een onwezenlijke ervaring. Ze overtrof ver de verwachtingen. Maurice Jacobs

St Petersburg mei 2013

Ik heb reeds heel wat plaatsen op de wereld bezocht ,en waaronder heel wat bekende steden ; St Petersburg was zeker één van mijn betere citytrips !
Hadden een leuk groepje, goeie begeleiding en gidsen om deze prachtige en veelzijdige stad te bezoeken ,
Heb tevens een meer positieve kijk op Rusland en de Russen gekregen, aangenaam verblijf , vriendelijke bediening en amusement .
Het fantastische mooie weer aldaar in de maand mei maakte deze trip uiteraard super geslaagd.   Marc

St Petersburg 2013

Een prachtige, evenwichtig uitgebalanceerd en goed georganiseerde city trip. Een aanrader! Walter

St Petersburg 04.2012

When I came back home from my trip to St Petersburg I had the feeling that I had been treated to a great introduction to a beautiful city. I had of course visited the main tourist attractions but on top of that I had eaten out in restaurants that were clearly off the beaten track, I had travelled by train, bus and metro, I had enjoyed a Russian ballet and I had been able to speak to Russian guides who had gone beyond the call of duty to give me and my seventeen-year-old son some real insights into their city and their culture. Thank you Dirk for making all of this possible! Jackie

St Petersburg 08-2012

Rusland had nooit op mijn programma gestaan… tot een neef besliste zijn trouwfeest met zijn lokale verloofde in St Petersburg te organiseren. Allen daarheen met de familie! Het was een bijzondere familiale aangelegenheid, met onze groep onder leiding van Dirk tevens een week lang die uitzonderlijke stad te ontdekken. De pracht en praal blijft nog nazinderen… al die exotische namen uit de duistere geschiedenisboeken: Peter, Katharina, Ermitage, zomerpaleis, winterpaleis, Dostoïevski, Tolstoï, Peterhof, St Isaac, Kazan, Vassilievski-eiland, Nevski Prospect, Neva, Moïka, Fontanka… Het is allemaal zo levend geworden na de vele wandelingen en bezoeken. Ik denk dat we alles hebben bezocht wat er te zien was! Ook het hedendaagse aspect is aan bod gekomen, want Dirk heeft ons in de lokale drank- en eetgelegenheden de Russische smaken laten proeven. Wel Bedankt, Dirk, voor deze onvergetelijke belevenis in St Petersburg! De kou schrikt me teveel af, anders ging ik wel mee naar Siberië en het Baikalmeer.  Machteld

Moskou en Siberie, september 2011

Het was een heel boeiende en afwisselde reis: cultuur opsnuiven in het prachtige Moskou en genieten van de pure natuur aan het Baikalmeer.
We hebben de wijdheids en de Siberische kou ervaren.
Jacqueline en Andre

Winter in Siberie februari 11

De voettocht over het bevroren Baikalmeer met overnachting op het ijs (in mijn geval een niet verwarmde tent) is een absoluut en uniek hoogtepunt. De uitgestrektheid en verlatenheid maken diepe indruk.
En dat alles in gezelschap van een zeer aangename groep. Alles prima geregeld door dirk.
En een speciale vermelding voor de vodka uiteraard…  Dirk V.d.W.

Moskou-transsiberische trein- Baikal September 2011

Moskou-transsiberische trein- Baikal
September 2011
Het was niet echt een overtuigde keuze om naar Rusland te gaan en ik vertrok met een “we zien wel” gevoel. Wel..het werd een superreis !
Eerst Moskou, waar Dirk behalve de historische sites ook de goeie restaurantjes en terrasjes kent. daarna met de Russen op de historische transsiberische trein was een ganse beleving, dat moet je gewoon gedaan hebben. Uiteindelijk de trekking langs het oneindig mooie baikalmeer en de cultuur van Siberië ontdekken. De organisatie zat zeer goed in elkaar waardoor we op 2 weken heel veel gezien hebben en toch in en ontspannen sfeer en fijne groep. Deze Rusland reis kan ik alleen maar aanraden en zeker en vast met Dirk !   Wivina D.W

Moskou en transsiberische 2007

Enkele jaren geleden heb ik de Trans Siberische Express genomen met tussenstops in Novosibirsk en Sverlovdsk.
Dat Russische steden zijn goed gerenoveerd en onderhouden en de landschappen zijn ook rustgevend.
Irkutsk en het Baikalmeer was de eindbestemming van de reis. Het Baikalmeer is ook een echte aanrader.  Pieter

 

Sint Petersburg – 2009

beste 2 x D en 2 x M
We beleefden een toffe trip naar St Petersburg.
Relax met een beetje ” must see ” waarbij de help van uw lokale contacten ons flink wat tijd deed besparen aan de kassa; en een beetje naast de platgetreden paden zodat we een echter beeld van de stad kregen.
Tof samengesteld gezelschap waardoor ook daar een meerwaarde zat.  Thx Michel, Guido en Mia

Moskou en transsiberissche – 2007

Siberië: een ongewone, fantastische, gevarieerde, aparte reis! Een echte aanrader. De treinreis is een geweldige ervaring. De steden zijn pareltjes en wandelen op het Baikalmeer is uniek. Dank je wel Dirk, Jet Neveux

Winter in Siberie februari 2011

Landen in een wereldstad als Moskou en er ook enkele dagen verblijven is en blijft een absolute must, een mooie start van de reis.
Terwijl de trein ons naar het hart van Siberië brengt, genieten wij van de mooie landschappen, de uitgestrekte berkenbossen, de pittoreske dorpjes, bedolven onder een dikke laag sneeuw, ’s ochtends net op tijd wakker worden om de zon te zien opkomen boven het mysterieuze Baikalmeer, waar de trein net voorbij dendert…
De trektocht over het diepbevroren Baikalmeer, het overnachten op het meer in een verwarmde tent, de picknick bestaande uit omoelvis, ter plaatse bereid door Anton, zijn de hoogtepunten van deze reis.
We komen aan op het Olkhon eiland, waar de tijd is blijven stilstaan en laten ons onderdompelen in de spirituele wereld van Sjamanen. ’s Avonds genieten we van een deugddoende banja en brengen een toast uit met een glaasje wodka
Deze reis was een unieke ervaring! Een oprechte dank aan Dirk en Michel van 2md dat we dit onvergetelijke avontuur met hen mochten beleven!
Tot een volgende reis, Ann