Georgische culturele wijnreis

ქართული კულტურული ღვინის ტური

Georgië is de oudste wijn producerende regio ter wereld, met de vruchtbare valleien en beschermende hellingen van de zuidelijke Kaukasus als thuisbasis van wijnbouw en neolithische wijnproductie. De belangrijkste druif voor de Georgische rode wijn is de Saperavi druif, bekend bij wijnliefhebbers. Maar er zijn nog tientallen voor ons onbekende druivenrassen. Een 35 tal worden nu voor commerciële wijn gebruikt en dat aantal groeit nog. Verschillende wijnmakers experimenteren met vergeten druivenrassen.

Maar wat en hoe is Georgië? Dat gaan we proberen te ontdekken op deze wijnreis, waarbij we langs de drie belangrijkste wijn regio’s gaan, er de wijn proeven, en enkele van de mooiste sites gaan bezoeken.

Volgens archeologische vondsten hebben volkeren uit de Zuid-Kaukasus, minstens 6000 v.Chr. ontdekt dat sap van wilde druivensap veranderd in wijn door het in de winter te begraven in een ondiepe kuil. Deze kennis, door ervaring, werd vanaf 4000 v.Chr. toegepast door het cultiveren van druiven en het begraven van aardewerken kruiken (kvevris) met druivensap. Nadat de kruik gevuld was met het vergiste sap van de druivenoogst werden de kvevris voorzien van een houten deksel en vervolgens afgedekt en verzegeld met aarde. Sommigen bleven tot 50 jaar begraven. Deze traditionele Georgische wijnbouw – de Kvevri – werd door UNESCO toegevoegd aan de lijst van meesterwerken van het orale en immateriële erfgoed van de mensheid.

Dag 1: Aankomst in Tbilisi. We worden opgehaald op de luchthaven van de hoofdstad. Overnachting in  Tbilisi. Hotel ****


Dag 2: We blijven in Tbilisi en maken een begeleide wandeling door de stad met o.a. het Rezo Gabriadze theater, De Anchiskhati-basiliek van St. Mary ( de oudste nog bestaande kerk in Tbilisi), het Meidan plein met eronder de Meidan Bazaar, de kabelbaan die het Rike Park op de linkeroever van de Mtkvari-rivier verbindt met het Narikala-fort, het Narikalafort. e.a. Lunch in het Gorgasali restaurant. Wine proeven in Karalashvili marani.

Tbilisi is al sinds de vijfde eeuw de hoofdstad van verschillende Georgische koninkrijken. Het was het culturele, economische en bestuurlijke centrum in Transkaukasië tijdens de Russische overheersing.
Tbilisi heeft een compact historisch centrum, met daaromheen 19e eeuwse uitbreidingswijken met ruime en statige lanen. Tijdens de Sovjetoverheersing en de snelle groei van de stad werden dichtbevolkte wijken met grote flatgebouwen om de stad gebouwd, waarbij het centrum gespaard bleef. Zoals het hoort bij een wijnreis gaan we wijn proeven in Karalashvili’s wijnkelder in Tbilisi. Hotel **** 


Dag 3: Na het ontbijt vertrekken we naar de wijnregio Kakheti. Bezoek aan Signagi en het Bodbe Klooster. Het Bodbe-klooster is genesteld tussen hoge cipressen op een steile heuvel met uitzicht op de Alazani-vallei en de bergen van de Grote Kaukasus. Volgens de Georgische overleving trok St. Nino, nadat ze getuige was geweest van de bekering van Georgiërs tot het christelijk geloof, zich terug in de Bodbe-kloof in Kakheti, waar ze stierf c. 338-340. In opdracht van koning Mirian III werd een klein klooster gebouwd op de plaats waar Nino werd begraven. Na een bezoek aan Signagi gaan we naar het Tsinandali Estate. We zullen hier wandelen en wijn proeven. Twee eeuwen geleden veranderde prins Alexander Chavchavadze, een prominente figuur van de aristocratische Georgische samenleving van die tijd, zijn familielandgoed om tot een cultureel-intellectueel centrum met een prachtige tuin. Het Chavchavadze Salon zag als zijn gasten o.a. Alexander Dumas, Alexander Pushkin, Mikhail Lermontov, en vele anderen en ze noemden het Tsinandali-landgoed het “Literair hart van dichters en schrijvers”. Diner in Kapiloni. Overnachting in Telavi. 179 km, Hotel****


Dag 4: We blijven in Telavi en bezoeken er de stad, de Telavi-bazaar, de gigantische boom van de stad en de mooie straatjes van Telavi. We lunchen en proeven wijn bij de biodynamische wijnbouwer Giorgi Aladashvii. Verder gaan we de Alaverdi-klooster bezoeken. Delen van het klooster dateren uit de 6e eeuw, en de huidige kathedraal werd in de 11e eeuw gebouwd door Kvirike III van Kakheti, ter vervanging van een oudere kerk. Het wordt beschouwd als een van de vier grote kathedralen van de Georgisch-orthodoxe wereld. ’s Avonds zullen we Winiveria-wijnen proeven en dineren in hotel Telavi.  Hotel ****


Dag 5: s Morgens vertrekken naar Stepantsminda (Kazbegi). Onderweg bezoeken we het waterreservoir in Jinvali en het Ananuri fort, een kasteel en de zetel van de hertogen van Aragvi, een feodale dynastie die vanaf de 13e eeuw over het gebied heerste. Het kasteel was het toneel van talloze veldslagen. Aankomst in Kazbegi en avondeten in het hotel restaurant. 180 km, Hotel ****


Dag 6: We blijven in Stepantsminda en maken we wandelingen met Stepantsminda als basis. De Drievuldigheidskerk van Gergeti op 2200 m en is relatief makkelijk te bereiken.  Verder gaan we naar het Elia klooster en het dorp Arsha voor de lunch. Na de lunch gaan we wandelen naar de Gveleti-waterval. Diner in het restaurant Panorama Kazbegi. Overnachting in Stepantsminda Hotel **** (Kan aangepast worden in functie van het weer en de conditie van de deelnemers naar een zwaardere wandeling richting de berg Kazbek)


Dag 7: We verlaten Stepantsminda en rijden naar Gori, al bevolkt sinds de vroege bronstijd. Volgens middeleeuwse Georgische kronieken werd de huidige stad Gori gesticht door koning David IV (1089-1125). Volgens archeologische vondsten zou er al een een  stedelijke gemeenschap in de klassieke oudheid zijn geweest. Maar we kennen Gori vooral als de geboorteplaats van Sovjetdictator Joseph Stalin.

Nadat we zijn aangekomen, bezoeken we de wijnkelder Gogi Dvalishvili, waar we lunchen in een familiale sfeer. We leren er hoe we Khachapuri kunnen maken, één van de belangrijkste Georgische gerechten. We bezoeken er het Stalin museum dat ook aandacht schenkt aan de GULAG en het pakt met Hitler. Korte rondleiding door de stad en diner in het restaurant van het hotel. 183 km, Hotel****


Dag 8: Vandaag vertrekken we naar Borjomi, gelegen in de schilderachtige Bordzjomi-kloof aan de oostelijke rand van het Nationaal park Bordzjomi-Charagaoeli. Het warme klimaat, de mineraalwaterbronnen en de bossen maakten Bordzjomi tot een favoriet zomeroord voor de Russische aristocratie. In 1921 nam het Sovjetregime alle aristocratische herenhuizen in beslag en veranderde ze in sanatoria, bezocht door de elite van de communistische partij. We bezoeken het Borjomi-park en proever er het beroemde Borjomi-water uit de natuurlijke bron. Vanuit de kabelbaan heb je een prachtig uitzicht over de stad. Daarna wijndegustatie en lunch in Borjomi bij Dimitri’s wijnkelder en restaurant. Daarna komen we aan in Akhaltsikhe. We bezoeken het kasteel van Rabati en dineren daar in een restaurant in Rabat. Overnachting in Akhaltsikhe. 130km, Hotel****


Dag 9: We bezoeken vandaag de grottenstad Vardzia. Vardzia is een grottenstad die op 1300 meter hoogte ligt en is een van de bezienswaardigheden van Georgië. Onder de legendarische koningin Tamari groeide dit compex van grotnederzetting uit tot een koninklijke stad met huizen, kloosters, winkels en paleizen. Na zware schade tijdens de aardbeving van 1283 werd de stad gedeeltelijke wederopgebouwd en in de jaren 1290 ontsnapte ze aan de Mongoolse indringers. In 1551 werd Vardzia geplunderd door de Perzen onder Shah Tahmasp I en na de komst van de Ottomanen in 1578 vertrokken de monniken en werd de plek verlaten.

In de namiddag ontmoeten we de wijnbouwer Natenadze, bekend om de wijnen die hij maakt met wilde druiven. Overnachting in Akhaltsikhe. Hotel****


Dag 10: Na het ontbijt vertrekken we terug richting Tbilisi. We stoppen in de stad Kaspi waar we de familiewijnmakerij Merebashvili’s Marani bezoeken. We zullen en de wijn proeven en lunchen in een familiale sfeer. Ook daar zullen we leren hoe we een van de populairste Georgische gerechten kunnen maken: Khachapuri.  De wijnen geproduceerd in de regio waar we nu zijn, de Kartli regio, onderscheiden zich van de wijnen uit andere Georgische wijngebieden omdat men hier voornamelijk wijn van gebiedseigen druiven wordt geperst. De Chinuri-druif is de belangrijkste. Daarnaast is dit wijngebied veruit de belangrijkste provincie voor mousserende wijnen.
Verder bezoeken we het Dzjvariklooster, een 6de eeuws Georgisch-orthodox klooster in de buurt van Mtskheta. Dzjvari is een zeldzaam geval van een vroeg-middeleeuwse Georgische kerk die tot op de dag van vandaag vrijwel ongewijzigd is gebleven. Het klooster ligt hoog op een klif, vanwaar men een uitzicht heeft over Mtscheta en de omliggende bergen. Samen met andere historische bouwwerken van Mtskheta werd het klooster in 1994 door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst. Aankomst in Tbilisi. 210 km, Hotel **** 


Dag 11: Na het ontbijt vertrekken we naar de luchthaven. Terugvlucht naar België.