Altai, naar de voet van de Beloecha

Алтай, трекинг к подножию Белухи

De Altai ligt in het grensgebied van vier landen: Rusland, Mongolië, China en Kazachstan, maar toch voornamelijk binnen Rusland. Het is een prachtig gebied, een soort “Russisch Tibet”, in het centrum van Azië op het kruispunt van verschillende staten en culturele werelden. De Siberische taiga, de steppen van Kazachstan en de halfwoestijnen van Mongolië ontmoeten elkaar hier. In het gebergte ontspringen de beide bronrivieren van de Ob (de langste rivier van Rusland), namelijk de Katoen en de Bieja, waarvan de laatste haar bron heeft in het grootste meer van de Altaj, het Teletskojemeer. De Katoen (Oud-Altaïsch woord voor “vrouw”) is de rivier van de Altai. Ze ontspringt aan de gletsjers op de zuidelijke helling van de Beloecha, en met 4506 m de op een na hoogste van Siberië na de Kljoetsjevskaja Sopka ( Kamtsjatka).

In dit gebied heb ik in september 2017, samen met een Russische groep, een prospectiereis gedaan naar de voet van de Beloecha, vandaar ook de naam van de reis.

In 2018 hebben we deze reis samen met Anders Reizen geprogrammeerd en gedaan. Een trekking van 11 dagen, met ook een kort bezoek aan Moskou en enkele culturele uitstappen op de laatste dagen van de reis, alles samen 18 dagen. Een erg mooie en geslaagde reis.

In 2019 hebben we door omstandigheden, namelijk het niet bekomen van de reis-permit in het grensgebied met Kazakstan, de reis moeten herdenken en hertekenen. Het resultaat was zeker evenwaardig aan de vorige reizen, met op het einde de mooie Shavlinsky-meren. Ook een erg geslaagde en mooie versie. Bij een eventuele nieuwe Altai-reis zal het moeilijk kiezen zijn!